Külföldi termékbeszerzés licit útján

internetes kereskedelemEgy vállalkozás internetes kereskedelmet folytatott alanyi adómentesként, de előző év végén  átlépte az alanyi mentesség összeghatárát; közösségi adószámot nem váltott ki. A termékeit külföldről szerzi be licit útján, külföldi áfával terhelten.  A magyar  értékesítéseit áfával számlázza. A beszerzéseivel összességében sem alanyi mentesen, sem áfa-kötelesen nem éri el a 10.000 eurót.Visszaigényelhető-e a külföldön megfizetett áfa?  

A kérdésfeltevésben több pontosítandó körülmény is megjelenik, azonban a kérdésben jelzett néhány információ alapján valószínűsíthető, hogy a licit, annak szervezője és a licit útján megszerzett termékek nem minősülnek olyannak, amelyekre az hozzáadott-értékadó rendszer különös szabályai vonatkoznának. A kérdező által jelzett 10.000 eurós szabály csak az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (továbbiakban „Áfa. törvény”) 20.§ (1) bekezdés d) pontjában nevesített különös adóalanyi körre vonatkozik. Az adózó ezzel szemben az általános szabályok szerint teljesíti adókötelezettségét, vagyis nem tartozik bele ebbe a nevesített adóalanyi körbe.

Az adózás rendjétől szóló 2003. évi XCII. törvény 22.§ (4) bekezdésében foglaltak értelmében az adóalanynak előzetesen közösségi adószámot kell kérnie az adóhatóságtól, ha az Európai Közösség más tagállamában illetőséggel bíró adóalannyal kereskedelmi kapcsolatot kíván létesíteni. Minthogy a licit útján megszerzett termékek értékesítője Németországban adóalanynak minősül, úgy Önnek már korábban, az első ügyletet megelőzően szükséges lett volna közösségi adószámot kérnie.

Az áfa-kötelezettségüket az általános szabályok szerint teljesítő adóalanyoknak a kérdésbeli ügylet során az értékesítőnek meg kell adniuk közösségi adószámukat. A termék közösségi beszerzése után Magyarországon keletkezik adókötelezettségük, melyet a fordított adózás szabályai szerint teljesítenek. Amennyiben a beszerzett terméket adóköteles értékesítéshez, szolgáltatásnyújtáshoz használja fel, a közösségi beszerzés után felszámítandó áfát levonásba is helyezheti. A tranzakció szabályos kezelése esetén tehát külföldön nem keletkezik áfa-kötelezettség.

Amennyiben az adóalany korábban  alanyi adómentes adóalanynak minősült, az Áfa törvény 193-194. §-ában foglaltak miatt a külföldi beszerzések tekintetében nem járhatott el alanyi adómentesként, tehát az ügyletek után ezen időszakban is adókötelezettség terhelte Magyarországon, de alanyi mentesként levonási joga nem volt.

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s