Önkormányzati cégek transzferár dokumentációs kötelezettsége

vároházaBár  önkormányzati tulajdonú cégek transzferár dokumentációs kötelezettsége viszonylag stabil szabályozáson alapszik, még ma gyakorta jelenik meg félreértés esetükben. Mint jelen esetben is: Cégünk 100%-ban önkormányzati tulajdonú, ezáltal kapcsolt vállalkozásban van. A 2013-as jogszabályi változások mennyiben befolyásolják a transzferár nyilvántartási kötelezettségét?

A szokásos piaci ár meghatározásával összefüggő nyilvántartási kötelezettségről szóló 22/2009. (X. 16.) PM rendelet  1. § (2) bekezdése értelmében a transzferár nyilvántartási kötelezettség a Tao tv. 18. § (5) bekezdésében meghatározott adóalanyt terheli, ha kapcsolt vállalkozásával [Tao. 4. § 23. pont] kötött hatályos szerződése, megállapodása alapján az adóévben teljesítés történt.

A Tao tv. 18.§ (5) bekezdése szerinti vállalkozások az alábbiak:  “az  adóév utolsó napján kisvállalkozásnak nem minősülő gazdasági társaság, egyesülés, európai részvénytársaság, szövetkezet, európai szövetkezet és külföldi vállalkozó (kivéve a közhasznú nonprofit gazdasági társaságot, és azt az adózót, amelyben az állam rendelkezik közvetlenül vagy közvetve többségi befolyással) …”.

A kisvállalkozás “ismérveit” a KKV tv. [2004. évi XXXIV.] határozza meg. A KKV tv. 3.§ (2) bekezdése értelmében kisvállalkozásnak minősül az a vállalkozás, amelynek

a) összes foglalkoztatotti létszáma 50 főnél kevesebb, és

b) éves nettó árbevétele vagy mérlegfőösszege legfeljebb 10 millió eurónak megfelelő forintösszeg.

A mutatókat cégcsoportszinten összevontan kell tekinteni, ill. két egymást követő beszámolási időszakban kell vizsgálni.

A KKV tv. 3.§ (4) bekezdése azonban rögzíti, hogy “nem minősül KKV-nak az a vállalkozás, amelyben az állam vagy az önkormányzat közvetlen vagy közvetett tulajdoni részesedése – tőke vagy szavazati joga alapján – külön-külön vagy együttesen meghaladja a 25%-ot.

Egy 100%-os önkormányzati tulajdonban lévő cég tehát nem minősülhet kisvállalkozásnak, így rá kiterjed a transzferárak dokumentálásának kötelezettsége is.

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s