Alanyi adómentes adózó szolgáltatásnyújtása külföldön

Áfa_fotózás külföldönAz alanyi adómentesség egyszerű adózási nem, ám határt átlépő szolgáltatások, kivételnek számító esetekben körültekintően kell eljárni. A mai posztban azt az esetet tekintjük át, hogy mi a helyzet akkor, ha az alanyi adómentes adóalany az EU más tagállamában kiállításon vesz részt, s ott magánszemélyeket fog fotózni. Ki kell-e váltani a közösségi adószámot? Kell-e áfát felszámítani és bevallani Magyarországon? A kapcsolódó költségek áfája levonható-e?

Az Art. 22.§ (4) bekezdésében foglaltak értelmében az alanyi adómentességet választó adóalanynak előzetesen közösségi adószámot kell kérnie az adóhatóságtól, ha az Európai Közösség más tagállamában illetőséggel bíró adóalannyal kereskedelmi kapcsolatot kíván létesíteni. Mivel a kiállítás-szervező adóalany, ezért szükséges közösségi adószámot kérnie a kérdezőnek az ügylet kapcsán.

Az Áfa tv. 187. §-a bekezdése értelmében főszabály szerint az alanyi adómentesség időszakában az adóalany alanyi adómentes minőségében adófizetésre nem kötelezett. A törvény 193-194.§ részletezi azon eseteket, amikor az adóalany nem járhat el alanyi adómentes minőségében.

Az alanyi adómentes magyar adózó által nem adóalanyoknak nyújtott szolgáltatás teljesítési helye Áfa tv. 37.§ (2) bekezdése értelmében az a hely, ahol a szolgáltatás nyújtója gazdasági céllal letelepedett, vagyis jelen esetben Magyarország, az adó megfizetésére a 138.§ értelmében az adóalany lenne kötelezett, amennyiben nem lenne alanyi adómentes.

Mindezek alapján az adózó által a másik EU tagállamban nyújtott szolgáltatás során alanyi adómentesként jár el, számlájában nem számít fel adót.

A kiállítás-szervezőtől igénybevett szolgáltatás, ún. „import szolgáltatás” teljesítési helye az Áfa tv. 37.§ (1) bekezdés alapján Magyarország, az adót a 140.§ a) pontja értelmében a szolgáltatást igénybevevő adózó, a kérdező köteles megfizetni. A 193.§ (3) bekezdése értelmében importszolgáltatások esetén az adózó nem járhat el alanyi adómentesként, az ügylet után az adót a fordított adózás szabályai szerint a kérdező köteles bevallani, megfizetni.

Főszabály szerint az alanyi adómentesség időszakában keletkezett előzetesen felszámított adó levonására az adóalany akkor sem jogosult, ha nem alanyi adómentes minőségében jár el. Ez alól csak a 195.§ (2) bekezdésében foglaltak jelentenek kivételt; ezek között azonban nem szerepel a 193.§ (3) bekezdése szerinti adókötelezettség.

Összességében tehát az alanyi adómentes adózó a másik EU tagállamban nem adóalanyok fotózása során is alanyi adómentesként jár el, a magyar adószáma alatt kibocsátandó számlában áfát nem hárít át, az ügyletek kapcsán adófizetési kötelezettsége nem keletkezik.

A kiállításon való részvétel kapcsán igénybe vett „import szolgáltatás” után az adózónak Magyarországon a fordított adózás szabályai szerint keletkezik adókötelezettsége, ám az ennek során felszámításra kerülő áfát nem helyezheti levonásba.

Az ügylethez előzetesen közösségi adószámot kell kérnie.

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s