Transzferáras számviteli változások

számvitel-konyvvitelA kapcsolt vállalkozások közötti árak dokumentálására vonatkozó szabályok módosulása mellett a 2013. június 13-án elfogadott adócsomagba is jutott néhány transzferár vonatkozású, de a számviteli törvényt érintő változás.

A kapcsolt vállalkozások közötti árak dokumentálására vonatkozó PM rendelet módosítását itt mutattuk be. Ezt nem sokkal megelőzően került sor néhány, a 2013. június 13-án elfogadott adócsomagba bújtatott transzferár vonatkozású, de a számviteli törvény [2000. évi C. törvény] 47., 73. és 78.§-ait érintő változtatásra.

A módosítás révén a kapcsolt vállalkozásoknak lehetőségük nyílik arra, hogy az egymás közötti szerződéseikben lehetővé tett, egy meghatározott időszak alatt, a normál üzleti tevékenység keretében értékesített, beszerzett eszközökre, szolgáltatásokra vonatkozó utólagos ellenérték-korrekciót könyvviteli elszámolásaikban az eredeti ügyleti ellenérték módosításaként szerepeltessék. Ezzel lehetővé válik, hogy a felek ügyleteik ellenértékét piaci árra módosítsák, elkerülendő, hogy a TAO tv. [1996. évi LXXXI. törvény] 18. §-a szerint módosítaniuk kelljen a társassági adó alapját.

Az ellenérték-korrekciókat eszközbeszerzés esetében az eszköz bekerülési értékének részeként, szolgáltatás igénybevétel esetében az elszámolt költség, ráfordítás módosításaként, értékesítés esetén az értékesítés nettó árbevételeként kell elszámolni az utólagos módosításról kiállított számviteli bizonylat alapján.

De a szabályozás nem tér ki arra, hogy ezen korrekciók az áfát is érintik. Az Áfa tv. pedig nem számviteli bizonylattal, hanem számlával “dolgozik”.

Ha a számviteli törvény új rendelkezéseit és az Áfa tv. rendelkezéseit együttesen tekintjük, hamar eljuthatunk arra az álláspontra, hogy a számviteli törvény szerinti  új lehetőség nem is annyira “sima liba”; a rendelkezések számos kérdést  vetnek fel, és talán még több buktatót is rejthetnek az adózók számára.

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s