Üzleti partnerek ellenőrzése

Üzleti partnerek ellenőrzéseMa már számos adatbázis, nyilvántartás segíti az adózókat abban, hogy üzleti partnereiket ellenőrizhessék, vagyis hogy meggyőződhessenek arról, hogy üzleti partnerük valóban létező adóalany-e, beszámoló készítési és benyújtási kötelezettségének eleget tesz-e, vagy milyen az adójogi státusza.

Jelen cikkben azokat a nyilvános és hitelesnek tekinthető adatbázisokat gyűjtöttem össze, amelyek segíthetik az adózót ezen ellenőrzések során.

A Cégnyilvántartásba bejegyzendő adatokról a Céginformációs Szolgálat közhiteles nyilvántartásából tudunk információt szerezni, az egyéni vállalkozási tevékenységet folytatókról pedig Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala Egyéni vállalkozók nyilvántartásából. Ezeket az adatokat már a szerződéskötést megelőzően érdemes ellenőrizni, illetve a szerződéskötéshez fontos és lényeges adatokat ezen nyilvántartások adataival egyezően célszerű szerepeltetni a szerződésben is.

Annak, hogy beszámoló készítési, illetve közzétételi kötelezettségének eleget tesz-e az adózó, a Céginformációs Szolgálat Elektronikus Beszámoló portálján tudunk utána nézni, illetve, ha nem találjuk a partner beszámolóját, ezen az oldalon keresztül lehet jelezni ezt a Szolgálatnak.

Ezeken túlmenően a NAV a központi elektronikus szolgáltató rendszeren keresztül, honlapján az adóalanyokra vonatkozóan évek óta számos információ hozzáférhető.

A partner, leendő üzletfél ellenőrzéséhez bár pillanatképet mutat, mégis fontos információt szolgáltathat a Minősített adózók adatbázisa, vagy a köztartozásmentes adózók adatbázisa is. Ezen túlmenően az alábbi adatbázisok segíthetik a partnerek ellenőrzését:

  • a hazai adószámok ellenőrzése az Adóalanyok listái menüpont alatt lehetséges;
  • a közösségi adószámok érvényességének lekérdezése érdekében a NAV oldaláról is indulhatunk és az Európai Bizottság honlapján történik. Ugyanakkor a közösségi adószámok érvényességének és azonosító adatok pontosságának megerősítését a NAV Központi Kapcsolattartó Irodájától kérhetjük az oldalról letölthető formanyomtatvány benyújtásával;
  • arról, hogy partnerünk adószámát az adóhatóság felfüggesztette-e vagy törölte, az „Adószámok felfüggesztése” és a Szankciós jelleggel törölt adószámok nyilvántartásából tudhatjuk meg. Ezek mellett hirdetmény útján közzéteszi a NAV a felfüggesztésről, törlésről rendelkező határozatokat is, ezeket is érdemes áttekinteni.

A fentieken túlmenően a partnerünk adózói státuszáról is információt szerezhetünk, mely lényeges a befogadott számlák áfa-beli kezelése  ellenőrzéséhez. Már önmagában az adózó adószámából is lehet információnk arról, hogy milyen jogállású az adózó az általános forgalmi adózás szempontjából. Az adószám a 9. számjegye ugyanis az ÁFA kódot mutatja. (Alanyi adómentes, illetve kizárólag adómentes tevékenységet végző adóalany = 1-es; általános szabályok szerinti adózó adóalany = 2-es; az egyszerűsített vállalkozói adózás alá tartozó (EVA) adóalany = 3-as; csoportos adóalanyiságot választó adóalanyok = 4-es, 5-ös.)

Az adóhatóság honlapján azonban még ezek többségét is ellenőrizni tudjuk aszerint, hogy Áfaalanyok, Csoportos áfaalanyok, Evaalanyok vagy Egyéb szervezetekadataira kívánunk lekérdezni. Nem szabad elfelejtenünk, hogy a főszabály szerint csak 2-es, illetve 3-as áfa-kódú adóalany által kibocsátott számla tartalmazhat áthárított áfát. Amennyiben 1-es áfa-kódú adóalany által kiállított számla áthárított adót tartalmaz, célszerű további információkat kérni a partnertől, ha a számlázott ügylet nem tartozik azon körbe, amelyek esetében az alanyi adómentes adózó nem járhat el alanyi adómentes minőségében [Áfa tv. 193.§].

Ezeken túlmenően még információt szerezhetünk az Ingatlannal rendelkező társaságok (2010)-ról és a Szabályozott ingatlanbefektetési társaságok-ról is.

Sőt! 2013. július 1-étől az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény 175. § (15) bekezdésének d) pontja hatályba lépése révén újabb adatütköztetési lehetőség nyílik. Az adóhatóság a központi elektronikus szolgáltató rendszeren keresztül biztosítja, hogy az áfa-alany az ügyfélkapu rendszerén keresztül hozzáférhetnek, ellenőrizhetik, hogy partnerük összesítő jelentéstételi kötelezettségüknek [Art. 31/B. §] az ő vonatkozásukban eleget tett-e.

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s