Az ellenjegyzésről

ellenjegyzés2Ügyfelünk fokozott adóhatósági felügyelet alá került, és az áfa bevallásait kötelező ellenjegyeztetni. Hogyan tudjuk ezt megtenni?Az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény 31.§ (14) bekezdése értelmében az adóbevallást az adótanácsadó, adószakértő, okleveles adószakértő ellenjegyezheti. Ellenjegyzett hibás adóbevallás esetén a mulasztási bírságot az adóhatóság az adótanácsadó, adószakértő, okleveles adószakértő terhére állapítja meg.

A jogszabály nem részletezi azt, hogy az ellenjegyzésnek milyen módon kell megtörténnie, arról a felek a közöttük kötendő szerződésben tudnak részletesen megállapodni. A jogszabály arra sem tér ki, hogy adójogi értelemben mit értünk ellenjegyzés alatt. Az általános jogi értelmet segítségül hívva, az ellenjegyzés a bevallás esetén azt lenne hivatott igazolni, hogy a bevallás a hatályos jogszabályi rendelkezéseknek megfelelően került összeállításra.

Mindezek alapján az adózó és az ellenjegyző technikailag többféleképpen is eleget tud tenni a fokozott adóhatósági felügyelet keretében elrendelt ellenjegyzési kötelezettségnek:

  • ha az ellenjegyzési folyamat végén a bevallásokat az ellenjegyző adja be, vagyis regisztráltatja magát a NAV-nál, mint bevallások benyújtására jogosult,
  • ha az ellenjegyző ellenjegyzése igazolásául az adózónál maradó papíralapú bevallást aláírja, de a bevallást pl. a könyvelő adja be.

Minthogy a bevalláson az ellenjegyző azonosító adatait fel kell tüntetni, az adóhatóság mind az ellenjegyzés tényéről, mind pedig az ellenjegyző személyéről tudomást szerez.

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s