Ügyvezető, de külföldön dolgozik?

EUTagi  jogviszony, ügyvezetői minőség miatt keletkezik-e járulékfizetési kötelezettsége annak a  magyar magánszemélynek, aki egy Magyarországon bejegyzett vállalkozás tulajdonos-ügyvezetője, ám külföldön, egy másik tagállamban vállalt munkát munkaviszonyban?

Előző bejegyzésünkben azt tekintettük át, hogy egy másik tagállamban biztosított külföldi tulajdonos-ügyvezetőnek keletkezik-e járulékkötelezettsége Magyarországon a belföldi bejegyzésű vállalkozásban fennálló társas vállalkozói, ügyvezetői minősége miatt? Most ennek az “inverzét tekintjük át.

A 2010. május 1-jétől életbe lépett 883/2004/EK rendelet továbbra is  kizárja a kettős járulékfizetést. Főszabály szerint a járulékfizetés abban az államban történik, amelyikben a magánszemély munkaviszonnyal rendelkezik.

Vagyis, ha a magyar magánszemély egy másik tagállamban munkaviszonyt létesít, akkor főszabály szerint a másik tagállamban lesz biztosított. Ugyanakkor ezt a biztosítottságot be kell jelentenie 15 napon belül az OEP-hez is, hogy mentesüljön az egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésének kötelezettsége alól.

Azt, hogy a magyar magánszemély a másik tagállamban minősül biztosítottnak, a másik tagállam szociális hatósága által kiállított A1 dokumentummal tudja igazolni. Ezen igazolás birtokában a másik tagállami biztosított mentesül Magyarországon a nyugdíj- és egészségbiztosításii járulék, valamint a munkaerőpiaci hozzájárulás fizetési kötelezettség alól akkor is, ha egy Magyarországon bejegyzett vállalkozásban társas vállalkozói, ügyvezetői jogviszonnyal bír.

Ha azonban megtartja ügyvezetői minőségét a magánszemély, cégjogi problémák is felléphetnek, ami adókockázatot is eredményezhet. Az ügyvezetői feladatok egy része nem adható át, meghatalmazott útján sem gyakorolhatók (pl. közgyűlés összehívása, munkáltatói jogok gyakorlása, stb.). Amennyiben viszont az ügyvezető másik tagállamban dolgozik munkaviszonyban, e feladatait nem tudja ellátni személyesen. Éppen ezért indokolt lehet, ha ügyvezetői feladatait más veszi át tőle.

Amennyiben azonban a másik tagállamban biztosított magánszemély nem igazolja a magyar vállalkozás számára biztosítottságát, úgy a társas vállalkozói vagy ügyvezetői státusza miatt járulékfizetési kötelezettsége keletkezik Magyarországon.

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s