Külföldi ügyvezető Magyarországon is fizet?

EUTagi  jogviszony, ügyvezetői minőség miatt keletkezik-e járulékfizetési kötelezettsége annak a  külföldi (másik tagállami) magánszemélynek, aki egy Magyarországon bejegyzett vállalkozás tulajdonos-ügyvezetője?

A 2010. május 1-jétől életbe lépett 883/2004/EK rendelet továbbra is  kizárja a kettős járulékfizetést. Főszabály szerint a járulékfizetés abban az államban történik, amelyikben a magánszemély munkaviszonnyal rendelkezik.

Azt, hogy a magánszemély egy másik tagállamban minősül biztosítottnak, a másik tagállam szociális hatósága által kiállított A1 dokumentummal tudja igazolni. Ezen igazolás birtokában a másik tagállami biztosított mentesül Magyarországon a nyugdíj- és egészségbiztosításii járulék, valamint a munkaerőpiaci hozzájárulás fizetési kötelezettség alól.

Vagyis, ha egy külföldön, másik tagállamban biztosított magánszemély Magyarországon bejegyzett cég tulajdonos-ügyvezetője, akkor a TBj miatt biztosítottnak minősülne. Amennyiben a másik tagállamban biztosított magánszemély másik tagállami biztosítottságát igazolja, úgy nem fog a TBj hatálya alá esni, így Magyarországon nem keletkezik a társas vállalkozói vagy ügyvezetői státusza miatt járulékfizetési kötelezettsége. Ez esetben a 08-as bevalláson még adatot sem kell szolgáltatni az ügyvezetőről.

Amennyiben a másik tagállamban biztosított magánszemély nem igazolja a magyar társaság számára biztosítottságát, úgy a társas vállalkozói vagy ügyvezetői státusza miatt járulékfizetési kötelezettsége keletkezik Magyarországon.

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s