Egyszerűsített számlázás – +1 nekünk!

100 EUR (25 ezer Ft) alatt is!

100 EUR (25 ezer Ft) alatt is!

Sok félreértést okoz az egyik új számlázási rendelkezés, pedig ez most jó az adózóknak. Az egyszerűsített számlázás esetköre bővüléséről van ugyanis szó a 100 EUR alatti ügyleteknél.

Az általános forgalmi adótól szóló 2007. évi CXXVII. törvény (továbbiakban „Áfa tv.”) 176. § (1) bekezdése értelmében a számla egyszerűsített adattartalommal is kibocsátható, ha

„a) a számlakibocsátásra jogalapot teremtő ügylet a 159. § (2) bekezdésének a) pontja alá tartozik, feltéve, hogy a számlán szereplő adatok egyébként forintban kifejezettek;

b) a 159. § (2) bekezdésének b) pontjában és a 165. § (1) bekezdésének b) pontjában meghatározott esetben az ott említett személy, szervezet az adóalanytól számla kibocsátását kéri, feltéve, hogy a számlán szereplő adatok egyébként forintban kifejezettek;

c) a számlakibocsátásra jogalapot teremtő ügylet a 159. § (2) bekezdésének c) vagy d) pontjai alá tartozik;

d) a számla adóval növelt végösszege nem haladja meg a 100 eurónak megfelelő pénzösszeget, feltéve, hogy a számlakibocsátásra jogalapot teremtő ügylet a 29. § vagy a 89. § szerinti termékértékesítéstől eltérő ügylet, továbbá a számlakibocsátásra a 159. § (2) bekezdés c) és d) pontjában említett esetektől eltérő esetben kerül sor.”

Az Áfa törvény 176.§ (1) bekezdés d) pontja egy új pont, tehát továbbra is lehetőség van egyszerűsített adattartalmú számla kibocsátására minden eddig ismert esetekben. Az eddigiekben egyszerűsített adattartalmú számla kibocsátására lehetőség volt előlegről minden olyan esetben, amikor az ellenérték a teljesítés napjáig készpénzzel vagy készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel megfizetésre került és az értékadatok forintban kifejezettek, illetve olyan esetekben, amikor az ügylet után az áfát az EU-n kívül kellett megfizetni, vagy belföldön számlakiállításra kötelezett adóalany belföldi letelepedésű adóalany felé számláz, de az ügylet után az áfát egy másik tagállamban vagy az EU-n kívül kellett megfizetni.

Ezek mellé társul új szabályként, a 176.§ (1) bekezdés d) pont, amelynek köszönhetően lehetséges egyszerűsített adattartalmú számlát kibocsátani abban az esetben is, ha a számla végösszege nem haladja meg a 100 eurónak megfelelő forint összeget (25 ezer Ft). Ez az egyszerűsítési szabály nem alkalmazható egyes speciális ügyletekre, mint pl. távértékesítés, közösségi vagy harmadik országbeli adóalany részére teljesített adómentes termékértékesítés esetében.

Az új szabály tehát nem szűkítést jelent, hanem egy újabb lehetőséget. Vagyis egyszerűsített számlát nem csak 100 EUR-t meg nem haladó ügyletekben lehet alkalmazni, hanem olyan esetekben is, ahol a korábbiakban egyszerűsített számla alkalmazására nem volt lehetőség, de 2013-tól ez lehetséges, feltéve, hogy a számla végösszege a 100 EUR-t (25 ezer Ft-ot) nem haladja meg.

Az egyszerűsített számla esetében a számla tartalmi követelményeihez képest az egyszerűsítést az jelenti, hogy az adó alapja, továbbá az értékesített termék adó nélküli egységára helyett elegendő feltüntetni az ellenérték adót is tartalmazó összegét, illetve ha az áthárított adó összegét nem tüntetik fel, akkor az alkalmazott adó mértéke helyett, ha a számla alapja a 20 %-os adómérték esetén a 16,67 %-ot, 5 %-os adómérték esetén pedig a 4,76 %-ot.

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s