Apanap költségeinek megtérítése

apanap2013. január 1-jétől lehetőség van arra, hogy a gyermek születése esetén az apát megillető pótszabadsággal összefüggő költségek megtérüljenek a munkáltatók számára.

Az apát gyermeke születése esetén 5 munkanap munkaidő-kedvezmény illeti meg az új Munka Törvénykönyve előírásai szerint. Az apanap a vérszerinti és az örökbefogadó apának is jár. Az „apanapokat” legkésőbb a gyermek születését követő második hónap végéig kell kivenni. Erre az időre távolléti díj jár a munkavállalónak.

A pótszabadság igényléséhez a munkavállalónak be kell mutatnia a gyermek eredeti születési anyakönyvi kivonatát a munkáltatójának, és nyilatkoznia kell arról, hogy a szülői felügyeletet gyakorló vér szerinti vagy örökbefogadó apa szülői felügyeleti jogát bíróság nem szünetelteti, nem szüntette meg.

A munkavállalók részére a pótszabadság idejére járó távolléti díj és munkáltatói közteher összegét a munkáltató részére a központi költségvetés megtéríti. A munkáltató az apát megillető és részére kifizetett távolléti díj és annak közterhei megtérítését az erre a célra rendszeresített nyomtatványon vagy elektronikus űrlapon évente 4 alkalommal – március 31-éig, június 30-áig, szeptember 30-áig, valamint december 31-éig – kérelmezheti, s a benyújtási határidőt követő 15 napon belül számíthat a kimutatott összeg átutalására.

A munkáltató által kifizetett távolléti díj és annak közterhei legkésőbb a kifizetéstől számított három évig számolható el.

Bartha Katalin

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s