Kamarai hozzájárulási díj – idén is fizetni kell!

kamarai regisztrációA tavaly januárban életbe lépett szabályozás révén minden hazai vállalkozásnak kötelező évente 5000 forint kamarai hozzájárulást fizetnie. A díj adók módjára behajtható köztartozásnak minősül, amelyet meg nem fizetés esetén a NAV szed be.

A gazdasági kamarákról szóló törvény 2012. évi változása alapján 2012-től kamarai díj és kamarai hozzájárulás fizetése kötelező. A kamarai hozzájárulás adók módjára behajtható köztartozásnak minősül, amelyet az állami adóhatóságnak szed be. A gazdasági kamarák a tagdíj és a hozzájárulás megfizetéséről  számlát nem bocsáthatnak ki, de egyéb számviteli bizonylat kiállítására kötelezettek.

A befizetett kamarai hozzájárulásért cserében a vállalkozások elvben tanácsadási, üzleti partnerkeresési és a pályázatfigyelési szolgáltatást tudnak ingyenesen igénybe venni a Kamaráktól. Az első évben az érdeklődés elenyésző volt.

A kamarai kötelező hozzájárulás befizetési határideje ez évben is március 31. Az újonnan létrehozott egyéni és társas  vállalkozásoknak a bejegyzésüket követő 5 napon belül kell megtenniük a kötelező regisztrációt.

Az egyéni vállalkozók és a társas vállalkozások a kamarai tagdíjat és a kamarai hozzájárulást költségeik között elszámolhatják.

A szakmai kamarák (orvosi kamara, egészségügyi dolgozói kamara, mérnöki kamara, ügyvédi kamara, igazságügyi szakértői kamara, stb.) részére fizetett tagdíjat a magánszemélyek szintén elszámolhatják a költségeik között, amennyiben tevékenységüket önálló tevékenységként végzik, azaz egyéni vállalkozóként vagy adószámos magánszemélyként.

Ha a magánszemély tagja valamelyik szakmai kamarának, de kizárólag munkaviszony keretében végzi az adott tevékenységet, nincs lehetősége a költségelszámolásra, de a munkáltatónak lehetősége van arra, hogy adómentesen átvállalja a kamarai díjat a magánszemélytől.

Bartha Katalin

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s