Fokozott adóhatósági felügyelet

ellenjegyzésAz adóhatóság az adózót határozattal – legfeljebb egy éves időtartamra – fokozott adóhatósági felügyelet alá vonhatja, ha a kockázatelemzési eljárás során megállapítja, hogy a gazdasági tevékenység megvalósulása kockázatos. Ennek keretében az adóhatóság kötelezheti az adózót adóbevallásának ellenjegyeztetésére.

Az adóhatóság a fokozott adóhatósági felügyelet elrendeléséről szóló határozatban az adózót a fokozott adóhatósági felügyelet időtartamára kötelezheti adóbevallásának, illetőleg az adóbevallással egyenértékű nyilatkozatának adótanácsadóval, adószakértővel, vagy okleveles adószakértővel történő ellenjegyeztetésére. Ellenjegyzett hibás adóbevallás esetén a mulasztási bírságot az adóhatóság az adótanácsadó, adószakértő, okleveles adószakértő terhére állapítja meg.

A jogszabály nem részletezi azt, hogy az ellenjegyzésnek milyen módon kell megtörténnie, arról a felek a közöttük kötendő szerződésben tudnak részletesen megállapodni. A jogszabály arra sem tér ki, hogy adójogi értelemben mit értünk ellenjegyzés alatt. Az általános jogi értelmet segítségül hívva, az ellenjegyzés a bevallás esetén azt lenne hivatott igazolni, hogy a bevallás a hatályos jogszabályi rendelkezéseknek megfelelően került összeállításra.

Az adózó technikailag többféleképpen is eleget tud tenni a fokozott adóhatósági felügyelet keretében elrendelt ellenjegyzési kötelezettségnek. Így azzal is, ha az ellenjegyzési folyamat végén a bevallásokat az ellenjegyző adja be, de azzal is, ha az ellenjegyző ellenjegyzése igazolásául a kinyomtatott bevallást aláírja, de a bevallást pl. a könyvelő adja be. Minthogy a bevalláson az ellenjegyző azonosító adatait fel kell tüntetni, az adóhatóság mind az ellenjegyzés tényéről, mind pedig az ellenjegyző személyéről tudomást szerez.

Amennyiben az ellenjegyző elektronikusa teszi meg az ellenjegyzés, elengedhetetlen, hogy az ellenjegyző is regisztráltassa bevallás beküldési jogosultságát az adott cég tekintetében.

Ha az adózó papíralapon nyújtja be a bevallását az ellenjegyző aláírása szükséges a bevallásra, elektronikus bevallás esetén az adózó nyilvántartásaiban kell dokumentálni az ellenjegyzés tényét (pl. feljegyzés formájában, jegyzőkönyv felvételével.

Amennyiben az Ön cégének a fokozott  adóhatósági felügyelet keretében,  vagy csak adózási kockázatuk minimalizálása érdekében szüksége lenne ellenjegyzésre, írjon az info@intertaxpro.hu mailcímre, hogy felvehessük Önnel a kapcsolatot.

InterTax Pro Kft.

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s