Változások a nemzetközi adóügyi együttműködésben

Closeup of business people standing2013. január 1-jével hatályba lépett az adózás területén történő közigazgatási együttműködés új szabályait részletező 2011/16/EU Irányelv. Az eddigi rendszer eredményeit megtartva, intenzívebb együttműködést, bővülő automatikus információcserét is lehetővé tevő együttműködési rendszer veszi át az eddigi helyét.

2013. január 1-jével hatályba lépett az 1979-től alkalmazott, az elmúlt három évtized során számos alkalommal módosított 77/799/EGK irányelvet felváltó 2011/16/EU Irányelv („új adómegállapítási jogsegély”), mégis, Magyarországon a közösségi keretszabályok hazai jogrendbe történő átültetését célzó T/9773. sz. törvénytervezet még az Országgyűlés „asztalán” várakozik. Emiatt jelenleg az Irányelv rendelkezéseinek közvetlen hatályosulása biztosítja a nemzeti szabály megalkotásáig és hatályba lépéséig a közösségi szabályok érvényesülését.

A Parlament előtt lévő törvénytervezet a közösségi jog átültetésével egyidejűleg változtat az eddigi hazai renden is, ugyanis az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény helyett önálló törvényben fognak helyet kapni a nemzetközi adóügyi együttműködéshez kapcsolódó szabályok: az adóügyi és a behajtási jogsegély, illetve a Választottbírósági Egyezmény alkalmazásához kapcsolódó rendelkezések.

Az új szabályok a már eddigiekben megalkotott alappilléreken – információcserék, egyidejű ellenőrzések, stb. – nyugszik, remélve, hogy az új adóügyi együttműködés a korábbi közösségi szabályok tagállamok adóhatóságai közötti együttműködését, az adócsalás, -elkerülés elleni harc hatékonyabbá tételét hasznosabban tudja szolgálni.

Fontos változása a nemzetközi adóügyi együttműködésnek, hogy 2014-től a tagállamok kötelező automatikus információcsere keretében közlik egymással a másik tagállami illetőségű adóalanyokról rendelkezésre álló információkat a munkaviszonyból származó jövedelem, a vezető tisztségviselők tiszteletdíja, a nyugdíj és az ingatlan tulajdonjoga és ingatlanból származó jövedelem tekintetében, illetve az olyan életbiztosítási termékek esetében, amelyekre nem vonatkoznak az információcserével és egyéb, hasonló intézkedésekkel kapcsolatos egyéb uniós jogi eszközök. 2017-től a tagállamok közötti kötelező automatikus információcsere kiterjed az osztalékra, jogdíjra és a tőkenyereségre is.

Az új adómegállapítási jogsegély lehetőséget biztosít arra is, hogy szélesebb körű együttműködés valósulhasson meg harmadik országokkal is.

A 2011/16/EU Irányelv „új adómegállapítási jogsegély” hazai jogrendbe történő átültetésével tehát a nemzetközi adóügyi együttműködés az eddiginél komplexebb módon biztosítja a nemzeti hatóságok együttműködését, az adócsalások, adóelkerülések elleni küzdelem hatékonyabbá tételét.

Bartha Katalin

A cikk teljes terjedelmében a HVG Kiadó Adózóna internetes portálján olvasható.

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s