A készpénzfizetés bejelentése

pénz_20ezresekA készpénzfizetési korlátozás és a készpénzfizetési jelentési kötelezettség két egymástól független jogszabályi rendelkezés. Az előbbiről az előző posztomban írtam, az utóbbi most kerül terítékre.Nem szabad megfeledkezni arról, hogy a készpénzfizetéshez kapcsolódóan bejelentési kötelezettség is terhelheti az adózókat. Az Art. 17.§ (9) bekezdése értelmében a készpénzzel teljesített kifizetések esetén bejelentési kötelezettség terheli a vevőt, a szolgáltatást igénybe vevő adózót (kivéve a vállalkozási tevékenységet nem folytató magánszemélyt) az állami adóhatóság felé

a) a kapcsolt vállalkozások között létrejött, 1 millió forintot meghaladó értékben teljesített készpénzszolgáltatás,

b) egyéb esetben a 2 millió forintot meghaladó értékben teljesített készpénzszolgáltatás tekintetében.

Nem kell bejelenteni a készpénzfizetést akkor, ha a kifizetésre nem termékértékesítés, szolgáltatásnyújtás ellenében, hanem munkaviszonyhoz, munkaviszony jellegű jogviszonyhoz kapcsolódóan kerül sor. A bejelentést az adózók a 40. sz. nyomtatványon teljesíthetik a készpénzfizetés napjától számított 15 napon belül. E bejelentés szempontjából az egyedi ügyleteket kell figyelembe venni, az összevonásra vonatkozó szabályok ezt nem érintik.

Az adatszolgáltatási kötelezettség elmulasztásáért, késedelmes teljesítésért, illetve ha valótlan adattartalommal vagy hiányosan teljesítik azt, az adózók az általános szabályok szerint bírságolhatók: a magánszemély adózó 200 ezer forintig, más adózó 500 ezer forintig terjedő mulasztási bírsággal sújtható.

A készpénzfizetések bejelentésére vonatkozó rendelkezések az adózói kötelezettségek teljesítését jól lehetővé teszik, így ha a készpénzforgalom szabályozására, illetve a jelen cikkben részletezett készpénzfizetések bejelentése szabályt az adózók jól el tudják különíteni, ez utóbbi szabályból kifolyólag nem kell adókockázattal számolniuk.

InterTax Pro Kft.

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s