Tabudöntögetés

Az Európai Bíróság a Tóth ügyben hozott ítéletében megerősíti, hogy az ÁFA levonása főszabály szerint nem tagadható meg a számlakibocsátó által elkövetett szabálytalanságok miatt.

Egyre több magyar ügy kerül az Európai Unió Bírósága  döntnökei asztalára. Egyre több olyan ügy, amely esetében a Magyarországon kialakult ellenőrzési gyakorlat kerül mérlegre. Ilyen a C-324/11. sz. Tóth-ügy is, amelyben a mai napon hozott ítéletet a Bíróság.

Egy egyéni vállalkozó fővállalkozók megrendelésére végzett építőipari tevékenységet. Az egyéni vállalkozó különböző kőművesmunkák, illetve falazási munkák elvégésébe alvállalkozóként bevont egy másik egyéni vállalkozót is. Az alvállalkozónak ugyan az építési naplók szerint több munkavállalója is volt, de később megállapításra került, hogy a munkásokat feketén foglalkoztatta és adót sem fizetett. Az elkövetett szabálytalanságok miatt az alvállalkozó vállalkozói igazolványát visszavonták.

Az alvállalkozó munkáját igénybe vevő egyéni vállalkozó az előbbi által kiállított számlák után le kívánta vonni az ÁFA-t, az adóhatóság azonban az adóbevallásban levontként feltüntetett összeg tekintetében adóhiányt állapított meg, mivel a levonás alapjául bemutatott számlák nagy részének kiállításakor az alvállalkozó már nem volt egyéni vállalkozó és így adóalany sem. A többi számla tekintetében az adóhatóság megállapította, hogy bejelentett munkavállalók hiányában nem bizonyítható, hogy a számlák alapjául szolgáló munkákat az alvállalkozó végezte el.

Az adóhatóság és az egyéni vállalkozó jogvitájában eljáró Legfelsőbb Bíróság azzal a kérdéssel kereste meg az Európai Bíróságot, hogy az uniós ÁFA-szabályok megengedik-e a számlabefogadó adólevonási joga érvényesítésének kizárását olyan esetekben, amikor a számlakibocsátó vállalkozói igazolványát visszavonják, illetve amikor a számlakibocsátó alvállalkozó a rá bízott munkát feketén foglalkoztatott munkavállalókkal végezteti el. A Legfelsőbb Bíróság azt is tudni szeretné, hogy az említett szabályok az ÁFA-levonás érvényesíthetőségéhez meg kívánják-e azt, hogy a számlabefogadó ellenőrizze a számlakibocsátó munkavállalói foglalkoztatásának szabályszerűségét, illetve azt, hogy ez utóbbi eleget tett-e adókötelezettségeinek.

Mai napon meghozott ítéletében a Bíróság mindenekelőtt emlékeztet arra, hogy a gazdasági szereplők joga a beszerzéseikhez kapcsolódó ÁFA levonásához az ÁFA-rendszer szerves részét képezi, és ezért annak gyakorlása csak kivételes esetekben korlátozható.

A Bíróság ezután megállapítja, hogy az uniós ÁFA-irányelv értelmében ezen adó szempontjából adóalanynak minősül minden olyan személy, aki bármely gazdasági tevékenységet bárhol önállóan végez, tekintet nélkül annak céljára és eredményére. Márpedig a Bíróság szerint az irányelv e fogalom-meghatározásából nem következik, hogy az adóalanyként való elismerés feltételéül lehetne szabni azt, hogy a gazdasági tevékenység folytatásához valamely hatóság az engedélyét adja. Következésképpen az adóhatóság nem tagadhatja meg az adólevonási jog érvényesítését azzal az indokkal, hogy a számlakibocsátó nem rendelkezik vállalkozói igazolvánnyal, amennyiben az általa kiállított számlák tartalmazzák az irányelv által megkövetelt valamennyi információt.

Hasonlóképpen, a Bíróság kimondja, hogy az adóhatóság azon az alapon sem tagadhatja meg az ÁFA levonását, hogy a számlakibocsátó nem jelentette be a munkavállalóit, kivéve, ha bizonyítani tudja, hogy a számla befogadója tudta vagy tudnia kellett volna, hogy a levonás alapjául szolgáló ügyletre adócsalás céljából került sor. E tekintetben a Bíróság hangsúlyozza, hogy az a körülmény, hogy a számla befogadója nem ellenőrizte a számlakibocsátó tevékenységének szabályszerűségét önmagában nem értékelhető úgy, hogy ez előbbi tudta vagy tudnia kellett volna, hogy adócsalásban vesz részt.

Végül a Bíróság megállapítja, hogy a számla befogadójától olyan indokkal sem tagadható meg az adólevonási jog gyakorlása, hogy az nem ellenőrizte a számlakibocsátó tevékenységének szabályszerűségét. Ezen ellenőrzés elvégzése ugyanis nem a számla befogadójának, hanem az adóhatóságnak a feladata.

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s