Kiegészítő tevékenység – 2012 II. rész

A hét slágerkérdése, hogy kik azok, akik kiegészítő tevékenységet folytatóként teljesíthetik adókötelezettségeiket 2012-től. Mi a helyzet a rehabilitációs járadékban részesülőkkel?

A Tbj. értelmében 2012-től kiegészítő tevékenységet folytató: az az egyéni, illetve társas vállalkozó, aki vállalkozói tevékenységet saját jogú nyugdíjasként folytat, továbbá az az özvegyi nyugdíjban részesülő személy, aki a reá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötte.

Tny. tv. értelmében társadalombiztosítási nyugdíjrendszerkeretében járó saját jogú nyugellátásnak
– az öregségi nyugdíj,
– a külön jogszabály alapján járó rehabilitációs járadék

minősül. A saját jogú nyugdíjasokkal, korábbi korengedményes, korkedvezményes nyugdíjasokkal kapcsolatos változásokat az itt olvasható posztban részleteztük.

Kik jogosultak rehabilitációs járadékra?

Rehabilitációs járadékra az a személy jogosult, aki 50-79 százalékos egészségkárosodást szenvedett, és ezzel összefüggésben a jelenlegi vagy az egészségkárosodását megelőző munkakörében, illetve a képzettségének megfelelő más munkakörben való foglalkoztatásra rehabilitáció nélkül nem alkalmas, és kereső tevékenységet nem folytat, vagy a keresete, jövedelme legalább 30 %-kal alacsonyabb az egészségkárosodást megelőző 4 naptári hónapra vonatkozó keresete jövedelme havi átlagánál, emellett rehabilitálható, és az életkora szerint szükséges szolgálati időt megszerezte, és korábban nem utasították el a rehabilitációs járadéki kérelmét.

A 2011. december 31-én rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjban részesülő, és az öregségi nyugdíjkorhatárt 2011. december 31-éig betöltő – azaz az 1950. január 1-jét megelőzően született – személy rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíját 2012. január 1-jétől a rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjat öregségi nyugdíjként folyósítják tovább.

A rehabilitációs járadékra jogosultak tehát, ameddig ebbéli jogosultságuk fennáll, addig saját jogú nyugdíjasnak, s ezáltal a Tbj. szempontjából kiegészítő tevékenységet folytatónak minősülnek, amennyiben vállalkozói tevékenységet folytatnak.

Hírdetés

One response to “Kiegészítő tevékenység – 2012 II. rész

  1. Wolf Endre

    Az a véleményem hogy ez a rendszer alapban nem jó. Azért irom ezt mert az én esetemben és valószinü másokéban is az ellehetetlenités v alósul meg. A sztori a következő! Egyéni vállalkozásom van rokkantnyugdij mellet vagyis kiegészitő tevékenység volt 2011 végéig.Van egy alkalmazottam bejelentve (feleség).Az új törvény szerjnt az idén komoly járulékfizetési kötelezettségem keletkezik amit avállalkozás márnem bir el.Befizetésem kb.havi 90 95 ezerFt/ho volt eddig .A jelenlegi járadékom 57000 ezer Ft/hó.Ha ilyen marad a befizetési kényszer nagyon sokan bezárják a boltot,és mennek Mk segélyért meg szoc segélyért lehet hogy én is mert kb +50 ezrell nőne abefizetési kötelezettség.Ezt a mai helyzetben elég nehéz vagy lehetetlen teljesiteni.Mi a jobb élni hagyni a kis családi vállalkozásokat vagy kőzpontilag csődbe juttatni több ezer eddig működö munkahelyet megszüntetni nem akaró vállalkozásokat.Ugyan lenne más cégformában lehetőség tovább müködni de az ezzel járó papirmunkát már az Én korosztályom nem biztos hogy vállalja.
    Tisztelettel Wolf Endre 59éves EV
    Szombathely

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s