Végtörlesztési mizéria – vége!

A végtörlesztést érintő újabb megállapodások nyomán született jogszabályváltozások miatt a munkáltatók által a végtörlesztéshez nyújtott vissza nem térítendő támogatás csak akkor lehet adómentes, ha a támogatás folyósítására legkésőbb 2011. december 31-éig megtörtént.

E változással összefüggésben a NAV 2012.01.04-ei közleményét az alábbiakban tesszük közzé. A végtörlesztéshez nyújtott segítség 2011. november 30. és 2011. december 31. közötti adórendszerbeli kezelésére vonatkozó bejegyzésünk itt olvasható.

Fontos!

Akik legkésőbb 2011. december 31-éig (a banki szünnapokat is figyelembe véve 2011. december 29-ig) nem utalták át a banknak vagy a korábbi végtörlesztés esetén a munkavállaló bankszámlájára az adómentes támogatást, akkor  adóköteles juttatásként kell kezelniük azt! Vagyis visszatérítendő adóköteles  kölcsönként, vagy adóköteles juttatásként a bérrel azonos módon adózva. Az 5 millió forintos vissza nem térítendő támogatás elvben még mindig opció lehet, ennél azonban a méltányolható lakásigényt is figyelembe kell venni.

 

Tájékoztató a végtörlesztéshez adható adómentes munkáltatói pénzkölcsön, vissza nem térítendő támogatás kivezetéséről

Az állami adóhatóság honlapján 2011. december 12-én közzétett, a munkavállaló végtörlesztéséhez adható munkáltatói kamatkedvezményes hitelről, vissza nem térítendő támogatásról szóló tájékoztató – törvénymódosítás következtében – több ponton az alábbiak szerint módosul.

A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (a továbbiakban: Szja tv.) a végtörlesztésre adómentesen adható munkáltatói pénzkölcsönre (Szja tv. 72. § (4) bekezdés o) pont) és vissza nem térítendő támogatásra (Szja tv. 1. számú melléklet 2.8. pont) vonatkozó rendelkezései jogszabályváltozás miatt (a módosítást a befektetési alapkezelőkről és a kollektív befektetési formákról szóló 2011. évi CXCIII. törvény tartalmazza) 2011. december 31-ét követően nem alkalmazhatók. Ez azt jelenti, hogy kizárólag az a juttatás minősülhet adómentesnek, amelyek folyósítása legkésőbb december 31-én megtörtént.

Nincs akadálya azonban annak, hogy a munkáltató 2012. január 1-én vagy azt követően adjon az Szja tv. 72. § (4) bekezdés f) pontja alapján kedvezményes hitelt a munkavállalójának (akár végtörlesztésre), feltéve természetesen, hogy az f) pont kritériumai maradéktalanul megvalósulnak. Kiemelendő, hogy ilyenkor figyelemmel kell lenni a méltányolható lakásigény mértékére.

Amennyiben a nyújtott munkáltatói hitelre, támogatásra a fentiek alapján kedvezményes adójogi szabály nem alkalmazható, úgy a kapcsolódó közterheket meg kell fizetni. Kamatkedvezményes pénzkölcsön esetén a személyi jövedelemadó a kifizetőt (a hitelt nyújtó munkáltatót) terheli, melynek alapja a kamatkedvezményből származó jövedelem 1,19-szerese, mértéke 16 százalék. Az adóköteles vissza nem térítendő támogatás a munkavállaló nem önálló tevékenységből származó jövedelmeként viseli az adót.

Természetesen adóköteles munkáltatói hitel, támogatás folyósítható 2011. december 31-ét követően is.

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s