Végtörlesztési segítség az adótörvényekben

A végtörlesztés segítése érdekében az Szja tv-be is kerültek lehetőségek: 7 millió 500 ezer Ft-ot meg nem haladó összegű visszafizetési kötelezettség nélküli támogatás, illetve kamatmentes kölcsön nyújtása.

A munkáltató a végtörlesztéshez kamatmentesen 7 millió 500 ezer Ft-ot meg nem haladó összegű támogatást nyújthat a munkavállaló részére. Az adómentes támogatás meghatározott feltételek esetén a már teljesített végtörlesztésre is igénybe vehető 2012. február 28-ig.

Ha a támogatást a munkáltató a végtörlesztéshez előre adja, akkor a pénzt a bank részére utalja közvetlenül, figyelemmel a munkavállaló tartozásának összegére, amit a bank igazol.

A vissza nem térítendő támogatás adható utólag is. Ez esetben a munkavállalónak igazolnia kell a végtörlesztés megtörténtét. Ehhez szükséges a bank által már befogadott igénybejelentésre, valamint a tartozás teljesítését igazoló iratokra (pl. az átutalást igazoló bankszámlakivonatra). A támogatás összegét ez esetben a munkáltató a munkavállaló folyószámlájára való utalással fizetheti csak ki.

A munkavállalónak végtörlesztéshez adott, az Szja. törvény 1. számú mellékletének 2.8. alpontja szerinti vissza nem térítendő támogatás a munkáltatónál vállalkozási  tevékenység érdekében felmerülő ráfordításnak minősül,ezért nem kell megnövelni a társasági adó alapját a nyújtott támogatás(ok) összegével.

A támogatás mellett/helyett kamatmentes kölcsönnel is segítheti munkavállalóit a munkáltató. A magánszemélynek tehát a hitelt közvetlenül a törlesztéshez és a tartozás kifizetése előtt kell kapnia. A kölcsön összegét a munkáltató a hitelintézet folyószámlájára kell, hogy átutalja, az nem adható át a munkavállalónak.

További feltétel, hogy a magánszemély a hitelintézet által kiadott igazolással bizonyítsa a kölcsönt biztosító munkáltató felé a végtörlesztésként kiegyenlíteni kívánt tartozás fennálló összegét.

A végtörlesztésre adott kedvezményes munkáltatói kölcsön szabályait a 2011. szeptember 29-e után folyósított, ám az előzőeknek munkáltatói kölcsönökre is alkalmazni lehet.

Az ily módon végtörlesztés céljára  juttatott kölcsön kamatkedvezménye miatt nem kell megállapítani jövedelmet, s nem kell megfizetni a kamatkedvezményből származó jövedelem 1,19-szeresét alapul véve a 16 százalék szja-t, illetve 2012-től a 27% EHO-t.

A végtörlesztéshez nyújtható munkáltatói segítségre vonatkozóan a NAV is tett közzé tájékoztatást, ami itt olvasható.

A munkáltatónak egyébként korábban is lehetősége volt arra, hogy kedvezményes kamatozású (akár kamatmentes) kölcsönnel, vagy vissza nem térítendő támogatással segítse munkavállalója lakáshoz jutását. Ez továbbra is lehetséges, ám végtörlesztés esetére korlátozottan alkalmazható. Emellett az adómentesség feltétele ez esetben, hogy a munkáltató a hitelt hitelintézet útján (nem pusztán hitelintézeti bankszámla útján!), vagy annak igazolása alapján nyújtsa, és a lakás ne haladja meg a méltányolható lakásigény mértékét. Vagyis ez a juttatási forma csak abban az esetben alkalmazható, ha a juttatás körülményei valamennyi, Szja tv-ben meghatározott feltételnek megfelelnek.

Éppen ezért fontos kiemelni, hogy a végtörlesztéshez nyújtott kölcsön, támogatás esetén a méltányolható lakásigény mértékének történő megfelelést nem kell vizsgálni!

Up-date!

Jogszabályváltozás miatt 2012.01.01-vel módosultak az adómentesen nyújtható támogatás és kamatmentes kölcsön feltételei! Az erről készített bejegyzés, valamint a NAV közleménye itt olvasható.

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s