Bizonytalan adójogi helyzet

Új intézmény az adózásban a bizonytalan adójogi helyzet. Hogy mire is lehet majd alkalmazni, annak egy része egyelőre még bizonytalan.

Új jogintézményként jelenik meg, hogy az adózók bizonytalan adójogi helyzetre vonatkozó bejelentést tehetnek az adóhatóság felé.

A jogszerűen és jóhiszeműen tett bejelentéssel az adózó mentesül az adóbírság megfizetése alól, ugyanakkor az adóhiány és késedelmi pótlék megfizetése alól azonban nem.

A bejelentésben rögzíteni kell a bejelentés alapjául szolgáló tényállást, az arra irányadó jogszabályi rendelkezést, valamint az adózó által képviselt, és indokolással ellátott jogszabály-értelmezést, amelyet ügyvéd, adótanácsadó vagy adószakértő ellenjegyzett.

A következő esetek minősülnek jogszerű bejelentésnek:
a) Az adózó a díjat az előírt határidőig hiánytalanul megfizette.

b) A bejelentés vagy az azt alátámasztó jegyzőkönyv megfelel a
törvényben foglalt feltételeknek.

c) Az adózó a bejelentés alapjául szolgáló ügyvéd, adótanácsadó vagy adószakértő által ellenjegyzett jegyzőkönyvet a bejelentést követő 3 napon belül benyújtja az állami adóhatósághoz.

Nem minősül jogszerű bejelentésnek, ha az adózó az adóbevallás elkészítése során nyilvánvalóan téves jogszabály-értelmezést fogadott el, vagy a bejelentés alapjául szolgáló tényállás olyan jogügylet következménye, amely ellentétes a rendeltetésszerű joggyakorlás alapelvével.

A bejelentést nem lehet igénybe venni áfa, szokásos piaci ár megállapítására, innovációs járulékra és adókedvezmény igénybe vételére.

A bejelentés díjköteles, mértéke adónként az adóbevallásban feltüntetett fizetendő vagy visszaigényelt adó összegének 0,5 %-a, de legalább 100 ezer Ft,
és legfeljebb 5 MFt. Ha az adóhatóság a bejelentéssel érintett bevallás utólagos
vizsgálata során adókülönbözetet állapít meg, a megfizetett díjakat ki kell egészíteni a megállapított díjkülönbözet 0,5 %- val, de max. 5 MFt-ig

Rosszhiszemű bejelentés esetén (nyilvánvalóan téves jogértelmezés) mulasztási bírság szabható ki.

A jogintézmény 2012 előtti adójogi helyzetre is alkalmazható meghatározott feltételek teljesülése esetén.

Hozzászólás