Régi-új reprezentáció

A reprezentáció és az üzleti ajándék ismét a személyi jövedelemadó hatálya alá kerül. Összeghatár nélkül adóköteles lesz 2012-től, ám elismert költség a társasági adóban.

Két  év kalandozás után a reprezentáció és az üzleti ajándék adójogi kezelése a társasági adóból visszakerül a személyi jövedelemadó tv. kezelésébe, ám a korábbi évektől eltérően adómentes keret nélkül. Vagyis az üzletpolitikai célú juttatások értékhatártól függetlenül adókötelesek lesznek béren kívüli juttatásnak nem minősülő egyes meghatározott juttatások jogcímén. Adóterhe így 1,19 szorzóval számított adóalapra 16% Szja és 27% Eho.

Ennek következtében, ennek köszönhetően megszűnik az az áldatlan állapot is, hogy az ajándékozó a megajándékozottnak adókötelezettség teljesítésére felhívó nyilatkozattal együtt adja át az ajándékot.

Adómentesség csak egyes kedvezményezett kifizetői kör esetében alkalmazható (pl. az alapítvány, társadalmi szervezet, stb.) a korábbi éveknek megfelelő szabályozással.

Ezzel párhuzamosan megszűnik a szóróajándék minimálbér 1%-ában és az üzleti ajándék minimálbér 25%-ában történő korlátozása.

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s