Nem bérjellegű juttatások 2012

Új év, újabb változások, új elemek, növekvő adóteher, megszűnő juttatási formák a nem bérjellegű juttatások rendszerében. Ismét megjelenik a cafetéria keret, valamint a szabályzat alapján adható, nem bérjellegű juttatások kategóriája.

Rendszerében nem, tartalmában azonban ismét változnak 2012-től a nem munkabér jellegű juttatások.
2012-től szélesedik a Széchényi Pihenő Kártya (SZÉP Kártya) rendszere; három egymástól elkülönített, különböző célt szolgáló alszámlából áll össze:
•    szálláshely alszámla (legfeljebb 225 ezer Ft összegű támogatás),
•    vendéglátás alszámla a meleg – étkeztetésben (legfeljebb 150 ezer Ft összegű támogatás) és
•    szabadidő alszámla (legfeljebb 75 ezer Ft összegű támogatás).
A SZÉP kártya felhasználása szabadabbá válik. 2011-ben a vendéglátás és a szabadidő alszámlának megfelelő felhasználás csak szálláshely-szolgáltatás igénybevételével együtt lehetséges, 2012-től viszont a három alszámlán lévő összeget egymástól függetlenül is fel lehet használni.

2012-től megszűnik a 2011-ben használatos étkezési utalvány; helyette a fogyasztásra kész étel vásárlására jogosító ún. Erzsébet-utalvány adható havi 5 ezer forintot meg nem haladó értékben. Az utalványt a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány bocsátja ki. Az elfogadóhelyekkel a szerződéskötések folyamatban van, egyelőre az látható viszont, hogy az utalványokat elfogadó helyek köre szűkebb lesz, mint amit az évek során már megszoktunk: az országos láncok egyelőre nem szerepelnek a elfogadóhelyek között . Az Erzsébet utalvány 2012. december 31-ig melegkonyhás vendéglátóhelyeken étkezési szolgáltatás vásárlására is felhasználható.

Az Erzsébet utalvány mellett új elemként jelenik meg, hogy az étkezési utalványon felül munkahelyi (üzemi) étkeztetést is juttathat a munkáltató havi 12.500 Ft-ot meg nem haladó értékben a telephelyén működő étkezőhelyen vagy ott beváltható utalvány formájában. Lényeges, hogy az ilyen étkeztetés munkahelyi étkeztetésnek minősülhessen, a munkáltató (pontos) telephelyén működjön, a szolgáltatások pedig csak a munkavállalók számára legyen elérhető. Munkahelyi (üzemi) étkeztetésnek kell tekinteni a kizárólag az adott munkáltató munkavállalóit ellátó, a munkáltató telephelyén működő munkahelyi (üzemi) étkezőhelyen az említett értékben és célra felhasználható – a munkáltató vagy az étkezőhelyet üzemeltető személy által kibocsátott – utalvány, elektronikus adathordozó juttatását is.

A nem munkabér jellegű juttatások köréből kikerül az internetszolgáltatás biztosítása. A többi juttatás változatlan formában adható (iskolakezdési támogatás, helyi utazási bérlet, stb.).

A béren kívüli juttatások kifizetői adóterhe növekszik, mivel az szja teher mellett 10% eho is terheli a juttatásokat.

2012-től újra van cafeteria keret. Ennek éves maximuma 500 ezer forint. Amennyiben a munkáltató béren kívüli juttatásokat ezt meghaladó értékben juttat a magánszemélynek, a keretösszeg feletti juttatások, még ha meg is felelnek a béren kívüli juttatás feltételeinek, egyes meghatározott juttatások címén adókötelesek (1,19 szorzóval számított adóalapra 16% Szja és 27% Eho fizetendő).

A régi-új cafetériakeret miatt érdemes ismét előregondolkozni, feltéve, hogy a cég pénzügyi helyzete is lehetővé teszi.
A munkavállalók részére biztosított  helyi utazási bérlet juttatás Ez évi juttatás esetén ugyanis a két százalékpontos áfa-kulcs növekedés és a 10 százalékos Eho-kötelezettség elkerülése mellett még a jövő évtől újra életbe lépő cafetéria keretet sem terhelné a juttatás.

Kibővül az egyes meghatározott juttatások köre: újra lehetőség lesz juttatást adni a minden munkavállaló számára azonos feltételekkel és módon nyújtott, ténylegesen is elérhető juttatás kategóriája alapján. Ismét lehetővé teszik, hogy szabályzat alapján megadott keret terhére bármilyen, egyébként külön nem nevesített juttatás is egyes meghatározott juttatásként a kifizető adófizetési kötelezettsége mellett legyen adható.

UP-date

A nem bérjellegű juttatásokra vonatkozó NAV közlemény itt olvasható.

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s