Soron kívüli áfa-visszaigénylés

A Kormány benyújtotta a Parlamentnek az Európai Bíróság magyar áfa-visszaigénylési szabályozással kapcsolatos elmarasztaló ítéletet a hazai jogba átültető  törvényjavaslatot. 

Az Európai Bíróság Magyarországot elmarasztaló ítéletét korábbi bejegyzésünkben részleteztük. Ennek nyomán a Kormány benyújtotta azt a törvényjavaslatot, amely hatályon kívül helyezi az áfatörvénynek az Európai Bíróság által kifogásolt passzusát, mely szerint az adózók kifizetetlen számlái után az áfa nem igényelhető vissza, csak továbbgörgethető az állammal szembeni követelésként a következő bevallásokra.

Az adózóktól a „visszatartott” összeg visszatéríttetésére október 20-ig külön kérelem nyújtható be, vagy – határidőtől függetlenül – az összeg a rendes áfa bevallásban is visszaigényelhető.

Az október 20-ig benyújtandó külön kérelmek beadására előírt határidő jogvesztő, elmulasztása esetén igazolási kérelemnek nincs helye.  A „soron kívüli” kérelmet az állami adóhatósághoz az erre a célra rendszeresített nyomtatványon kell benyújtani.

Megnyílik tehát annak a lehetősége, hogy azok az adózók, akiknek kifizetetlenség miatt jelenleg is van áfa-követelésük az állammal szemben, visszaigényelhessék ezt az összeget.

A havi, illetve negyedéves áfa-bevallásra kötelezett adózók, a soron kívüli kérelem alapján is visszaigényelhetik az összeget, de akár az október 20-án benyújtandó rendes bevallásban is megnyílik a visszaigénylés lehetősége.

Éves áfa-bevallásra kötelezett az adózóknak indokolt a soron kívüli kérelem alapján történő visszaigényelés választása, hiszen ellenkező esetben csak jövő februárban esedékes éves bevallásukban tudják az adót visszaigényelni.

Azok, akik terhére adóelévülési időn  belül korábbi áfa-ellenőrzés során ki áfa-hiány és szankció került megállapításra, ismételt ellenőrzést kérhetnek, ha az adóhatóság a hatályon kívül helyezett szabályra hivatkozva állapított meg jogerős határozattal adóbírságot, késedelmi pótlékot. A felülvizsgálat kizárólag a megállapított jogkövetkezmények vizsgálatára terjed ki.

Bárhogyan is dönt az adózó, mindeképpen célszerű gondosan áttekinteni az áfa-ellenőrzés alá vonható időszakokat annak érdekében, hogy a visszaigényelhető összeg lehetőleg ne csökkenhessen áfa-hiány és adóbírság kiszabása miatt.

Ennek kapcsán felhívjuk kedves  Olvasóink figyelmét arra is, hogy egyebek mellett az állami büdzsében tátongó jelentős finanszírozási lyuk miatt jelentősen megnőttek és szigorodtak az áfa-ellenőrzések országszerte. 

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s