Amnesztia a külföldi rendszámokra

A regisztrációs adóval kapcsolatos átmenetei amnesztia kapcsán felmerül a kérdés: érdemes lecserélni a külföldi rendszámot magyarra?

Korábbiakban, a regisztrációs adóval kapcsolatos kvázi amnesztia vonatkozásában merült fel kérdésként, hogy miért éri meg “hazahozni” az autókat, azaz miért éri meg a külföldi rendszámot lecserélni magyar rendszámra.

A választ a nyári szünet előtti jogszabályalkotási dömpingben elfogadott módosítások adhatják meg. 2011. szeptember 1. napjától – főszabály szerint – a közúti forgalomban csak magyar hatósági engedéllyel és jelzéssel lehet részt venni, azaz Magyarország területén csak magyar rendszámmal használahatóak a magyar üzembentartóval rendelkező járművek, illetve magyarországi lakóhellyel rendelkező gépjármű-vezetők Magyarországon csak magyar rendszámmal ellátott járműveket vezethetnek.

Természetesen vannak kivételek, így például a főszabály nem vonatkozik az életvitelszerűen nem Magyarországon élő személyekre és döntően nem Magyarországon tevékenykedő szervezetekre, valamint azokra a járművekre, amelyeknek forgalomba helyezését a hatóságnál már kezdeményezték. A főszabály alóli kivételnek megfelelő feltételek fennállását az ellenőrzés során a jármű üzemben tartója, valamint a jármű vezetője közokirattal vagy teljes bizonyító erejű magánokirattal köteles igazolni.

A szabály megsértőivel szemben közigazgatási hatósági eljárás keretében bírság szabható ki, továbbá a külföldi hatósági jelzést és engedélyt a helyszínen el kell venni. Az elvett jelzést és engedélyt a közlekedési hatóság határozattal bevonja, és amennyiben az üzemben tartó a belföldi forgalomba helyezést nem kezdeményezi, úgy a bevont rendszámot és forgalmi engedélyt megküldi a kiállító külföldi hatóságnak. A szabály megsértéséről az ellenőrző hatóság értesíti az állami adóhatóságot is.

Összességében nem arról van szó, hogy megéri a külföldi rendszámot lecserélni magyar rendszámra, hanem arról, hogy – amennyiben a főszabály alóli kivételeknek nem felel meg a gépjármű – nem feltétlenül éri meg megtartani a külföldi rendszámot.

Forrás: Adózóna

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s