Garantált bérminimum

A garantált bérminimum nem újdonság, mégis vetődnek fel problémák a jogalkalmazás során, különösen a 2011-től életbe lépett változások okán.

2004 óta létezik a “garantált bérminimum” kategória, azonban úgy tűnik, a jogalkotók csak idéntől, 2011-től akarják intenzíven használni az adóztatás, járulékkötelezettségek teljesítése során, miután viszontagságos évei után száműzték a “dupla minimálbér”-t a rendszerből.

S bár már nem új számunkra a garantált bérminimum, mégis vetődnek fel problémák a jogalkalmazás során. Például, hogy mekkora  a garantált bérminimum középiskolainál magasabb végzettséget igénylő munkakörökben foglalkoztatott munkatársak esetében?

A Munka Törvénykönyvéről szóló 1992. évi XXII. törvény 144. § (1),(4) bekezdései alapján személyi alapbérként, illetve teljesítménybérként legalább a kötelező legkisebb munkabér (minimálbér) jár.

A kötelező legkisebb munkabér (minimálbér) és a garantált bérminimum megállapításáról szóló 295/2009. (XII. 21.) Korm. rendelet  2. § (2) bekezdése alapján 2011. január 1-jétől  a kötelező legkisebb munkabér 78.000 Ft, a legalább középfokú iskolai végzettséget, illetőleg középfokú szakképzettséget igénylő munkakörben foglalkoztatott munkavállaló garantált bérminimuma pedig 94.000 Ft. A minimálbér előbbi összegei a munkaviszonyban és a teljes munkaidőben foglalkozatott munkavállalókra terjed ki.

A jogszabály tehát nem rendelkezik garantált bérminimumról  a középfokúnál magasabb szakképzettséget igénylő munkakörben foglalkoztatottak esetében. A korábbi években megjelent diplomás bérminimum jellemzően  érdekvédelmi szervezetek által ajánlott bérminimumot jelentettek.

Ettől eltérő azonban a közszférában foglalkoztatottakra vonatkozó szabályozás. A közszférában a “diplomás minimálbér”-t 2002-ben vezették be a módosított illetménytáblával egyetemben. Az illetménytáblában történt módosítás alapján az F kategóriába besorolt közalkalmazottak esetén 100.000,-Ft garantált illetmény került meghatározásra.  Ez a  rendelkezés azonban a Munka Törvénykönyve hatálya alá tartozó munkavállalókra nézve kötelező.

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s